КРУШИ (посадъчен материал)


Абат Фетел

Период на зреене: 10-20 септември. Опрашители: Пас Красан, Д-р Жюл Гюйо, Клапов любимец и Пакхамс триумф. Френски сорт. Изключително разпростанен във Франция и Италия.Плодовете са едри до много едри-около 180гр, но често достигат и до 200-300гр, най-често кратуновидни,несимитерични.Месото е белезникаво-кремаво, сладко, ароматно ,полутопящо се с добро качество. Дървото е средно-силно растящо. Добър опрашител е. Време на цъфтеж: Средно късен.Един от най-добрите късно зреещи сортове круши!

Пас Красан

Период на зреене: 20-30 септември. Дърво: Слабо растящо,образува малка прибрана корона. Плододава главно на къси и на торбести клончета.Встъпва рано в плододаване.Има много добра и редовна родовитост.Стар френски сорт.Един от най-късно зреещите сортове и издръжлив на транспорт и съхранение.Получен от случайно семенче. Цъфтеж: Средно късен. Опрашители: Жифардова масловка, Вилямова масловка и Хардиева масловка. Плодове: Едри до много едри ( 250-300 g ). Формата е тъпо крушовидна до почти кръгла, сплесната откъм чашката. Кожицата е дебела , грапава, зеленикаво жълта до матовожълта с раждавини или с едри ръждиви точки. Месото е бледо зеленикаво, нежно, полутопящо се, сочно, сладко, киселичко, леко тръпчиво, с приятен аромат. С отлично качество. Резистентност: Устойчив на струпясване, и добра на слънчев пригор. Изисква места, защитени от ветрове, с продължителна и топла есен. Проявява чувствителност към ниски зимни температури. Има добър афинитет към дюлевата подложка.

КРИСТАЛИ

Летен сорт круши, отгледани по биологичен начин в района на гр. Харманли. Средни на големина плодове, зелено-жълти до златисто оранжеви на цвят.

Santa Maria

Период на зреене - около 25-30 Юли. Дърво умеренорастящо. Много плодовито .Плодовете притежават забележителна способност на издръжливост върху дървото. По време на годишния растеж кората на дървото има кафявозелен цвят, който се бърка с този на сорта „Кристали". Добра поносимост с доста от дюлевите подложки. Характеристики на плода: Плодовете са с жълт цвят, с лъскавина и ясно изразено краче. Не се отличава с особени вкусови качества, но е много сочен. Добри опрашители са Боскова и Вилямова масловка,Пас Красан и др.

Уилямс

Период на зреене: 15-20 август.Опрашители: Абат Фетел,Боскова Масловка, Д-р Жул Гюйо, Пас красан. Нов сорт,пъпков мутант на Вилямова Масловка, който има по-добра съвместимост с дюловите подложки, което е голямо предимство пред майчиния сорт. По форма и вид прилича на Вилямова Масловка. Плодовете са едри около 200 гр,притъпено крушовидни с неравна повърхност. Кожицата е тънка,нежна,гладка,при беритбена зрелост светло-зеленикава,а при консумативна лимонена-жълта до восъчно-жълта. Месото е бяло,кремаво,жълто,финно,сочно,топящо се,сладко със изразен мускатов аромат и отлични вкусови качества. Придобиват беритбена зрелост около 15-20август. Цъфтеж-средно късен.Добър опрашител е.

Кармен

Период на зреене: 1 – 10 август; Цъфтежът е средно ранен и не се влияе от пролетните късни мразове. Опрашители: Уилямс , Конференция, Тоска, Норма и др. Характеристика: Средно-силно растящо; Плодове: Едри, жълто-зелени, с червено оцветяване 20-30% Плододаване: Встъпва рано в плододаване и има редовна родовитост. Издържлива е на транспорт и манипулация.

Хайланд

Период на зреене: Края на август; Дърво: Дървото е с умерен растеж, сортът е сравнително устойчив на огнен пригор. Цъфтеж: средно ранен, изобилен. Плодове: едри около 200g., зелено до лимонено жълти, много ароматни, сладки, слабо кисели, с отлично качество. Използват се за консумация в прясно състояние и преработка.

КОНДУЛА

Период на зреене : ≈ 10 – 20. 07 ; Сорт круша, който привлича със своята форма – сравнително дребни плодове, наподобяващи по форма на смокиня ; Формата е различна при различните хибриди – Kondula 7-9 – опашката е малко по-наклонена ; Kondula 1-6 – опашката е изпправена ; Дървото е силно растящо ; Плодовете са изключително сладки и ароматни, подходящо както за директна консумация, така и за преработка.

TOSCA

Период на зреене : ≈ края на м. Юли – началото на м. Август ; Плодовете са средно големи до едри с идеална крушовидна форма ; Дървото е силно растящо; висок и редовен добив ; Кожата е гладка, твърда, ярко зелена с блед червеникав руж. След като узрее кожата става жълта ; Плодовото месо е плътно, меко, гладко, с бледожълти до бели нюанси; сочно, хрупкаво и много сладко ; Понасят добре транспорт и манипулация

Попска

Период на зреене : около 20 Септември - 5 Октомври. Френски сорт. Опрашва се от Вилямова масловка, Жифардова масловка, Пас красан, Харденпонтова масловка и Хардиева масловка. Плододава редовно и почти винаги обилно. Плодовете са едри до много едри, със средно тегло 180-250g., удължено крушовидни, доста еднообразни. Кожицата е дебела, гладка, зелено жълта до сламено жълта, със слаб руменец, многобройни точки и кафява линия по дължината на плода. Месото е белезникаво, с каменисти клетки, зърнесто, полутопящо се, сочно, слабо сладко, киселичко, без аромат, с добро качествa.

Боскова масловка

Период на зреене: 25 - 30 Септември . Плодовете на този сорт круши са едри до много едри, бутилковидни, бакъренобронзови с ръждиви точки. Узряват през втората половина на септември и са сладки, силно ароматни, с много добро до отлично качество. Дърветата имат умерен растеж. Опрашват се от Вилямова масловка, Добра Луиза, д-р Жюл Гюйо, Жифардова масловка, Клапов любимец и Пас Красан.

Вилямова масловка

Период на зреене : 20 - 30 Август. Английски сорт. Сортът е добър опрашител. Опрашва се от Клапов Любимец, Хардиева масловка, Харденпонтова масловка, Боскова масловка, Пас красан, Жифардова масловка, Пакхамс триумф. В плододаване встъпва рано и има много добра и редовна родовитост. Доста устойчив е на струпясване. Устойчивостта му на зимни студове е средна. Изисква богати почви. Плодовете узряват през третото десетдневие на август-началото на септември. Те са много едри, със средно тегло 210g. Кожицата е тънка, нежна, гладка, в беритбена зрелост е светлозеленикава, а в консумативна - лимонено до восъчножълта, рядко със слабо зачервяване по огряваната страна, с ръждиви точки и петна. Месото е кремаво-бяло, фино, сочно, топящо се, сладко, много слабо виненокисело, със силно изразен мускатов аромат и отлични вкусови качества.

Косция

Период на зреене 20-25 юли. Време на цъфтеж: Средно късен.Плодове: Едри, кратуновидни, бронзово жълти с бакърено оранжев руменец, с ръждива дръжчена страна, сладки, сочни. Съхраняват се до края на декември.

Конференция

Период на зреене: 20-30 септември;Дърво: Умерено растящо; скороплодно, с редовно и обилно плододаване; добър афинитет към дюлева подложка; устойчиво на струпясване, има добра устойчивост на зимни и повратни студове; частично самоопрашващ се сорт, но винаги дава по-добри добиви с друг сорт-опрашител Опрашители: Пас Красан, Д-р Жюл Гюйо, Клапов любимец и Пакхамс триумф . Самоопрашващите се плодове са без семки. Отличен опрашител. Технологична характеристика: Плодовете са с бледо зелена кожица до бледо жълто с различни по големина златно-кафяви петна. Плодовете се съхраняват в хладилници до февруари. Използват се основно за десерт-плодовете са с отлични вкусови качества и аромат. Болести: Конференция не е чувствителен към мана и струпясване.

Азиатска ябълка / круша Nashi

Наши е плод от семейство круши, отглеждан основно в Япония, Китай и Корея. Ето защо се нарича и „китайска круша”. Наши има кръгла форма, по размер прилича на ябълка, но с вкуса си напомня на круша. Наши се използва широко в екзотичните рецепти на любимата ни китайска кухня. Основно се слага в салати, но е много вкусна за сушене и за винопроизводство. Китайската круша не е много подходяща за печене. Ароматът на наши е малко по-сложен. Може да консумирате и вкусната круша съвсем самостоятелно или да си приготвите здравословен сок.Височина: 140-160 см.Засадена в 5 л. Саксия.

Круша Nashi - сорт Hayatama

Ранен сорт, зрее в средата на август. Притежава много добра визия и прекрасни вкусови качества - съчетание на манго, банан и кайсия, според експертите. Притежава много добра транспортабилност. Плодовете могат да се съхраняват до края на октомври.Сортът изисква опрашител, може да ползвате за целта сорта Хосуи.

Круша Nashi -сорт Hosui

Ароматът на круша, сладостта на круша, хрупкавостта на ябълката и трайността на картофа. Изключителна устойчивост за съхранение. Хосуи се отглежда в големи масиви в Япония и Китай. Хосуи е най-доброто, което може да се отглежда спокойно в нашите ширини.

Круша Nashi – сорт Ichiban

Аромата на круша, сладостта на круша, хрупкавостта на ябълката и трайността на картофа. Изключителна устойчивост за съхранение.

Круша Nashi – сорт Benita Rafzas

Перфектна комбинация между чистотата на азиатската круша и фините аромати на европейската круша от стария сорт General Le Clerc. Плодовете са едри със златист цвят, като при узряване добиват червеникав оттенък. Формата им е равномерно овална. Изключително свежа текстура, с мек и ароматен плодов вкус. Сортът е резистентен към болести. Вирее в цяла България до 1000 метра надморска височина.

Круша Nashi – сорт Shinseiki

Този сорт е известен като кристална круша или още салатна круша. Вкусът и е сладък с леко тръпчив вкус породен от по високата концентрация на ароматни вещества. Използва се както за прясна консумация, така и за фрешове и плодови салати.Сорта е универсален опрашител за всички сортове азиатски круши и сам по себе си е самофертилен, така, че можете да закупите само едно дръвче, което ще ви плододава обилно.