Праскови (посадъчен материал)


Суит дрийм

Прасковата сорт Суит дрийм е произведен в САЩ. У нас е внесен преди повече от 50 години. Умерено растящо дърво, което узрява през последното десетдневие на месец юли. Плодовете са едри до много едри. Кожицата е средно дебела, наситено жълта, с размит над жълтото червен цвят, слабо овласена. Плодовото месо е златисто жълто, а около костилката червено, сладко, сочно, с лек кисел привкус, ароматно и добро на вкус. Костилката се отделя от месото. Може да се консумира в прясно състояние, да се консервира, да се преработва и за направата на нектари и плодова ракия. Дълготраен плод.


Сорт праскови - Хале

Дата на зреене: 15-25 август. Опрашители: Сортът е самофертилен. Мъжкостерилен сорт, с умерено растящо дърво и кълбовидна корона. Цъфтежът е средно ран, а цветовете се дребни, звънчевидни. Добре се опрашва от Елберта. Има много добра родовитост. Кожицата е дебела, жилава, лимоненожълта до жълта, покрита отчасти с яркочервена окраска и керемидовочервени петна, с дребен, фин, почти неличащ мъх. Месото е финозърнесто, около костолката червено, сладко, сочно, донякъде освежаващо, с много добро качество, отделящо се от костилката. Плодовете издържат добре на манипулация и транспорт. Много добра са за консъмация в прясно състояние и преработка.


Сорт праскови - риш мей

Дата на зреене: 5-10 юни (преди тези на сорта Мейкрест)Опрашители: Симфония,Спринг Беле,Роял Глори. Дървото е силно и плодородно с нормален цъфтеж до средно ранен.Плод-голям диаметър, жълта месеста част с много висока плътност,здраво закрепване за дървото. Много добро оцветяване-90% до 100% от плода. Изключително красива външност за времето на зреене,един от най-рано зреещите сортове праскови. По вкусови качества превъзхожда другите праскови зреещи през месец май.


Сорт праскови - Мейкрест

Дата на зреене: 15-20 юни. Опрашители: Ред хевън, Риш Мей, Спринг Беле; Създаден е в САЩ. У нас е внесен през 1981 г. Дървото е умеренорастящо. Цъфтежът е средно ранен, а цветовете са розовидни. Изисква прореждане на завръзите. Те са средно едри до едри. Кожицата е почти изцяло червено оцветена, слабо овласена, тънка, отделяща се от плодовото месо. То е жълто, сочно, умерено плътно, с много добри вкусови качества.


Сорт праскови- Спринг Беле

Дата на зреене: 20-30 юни. Опрашители: Роял Глори, Симфония, Ред хевънМного добро оцветяване на плода -80-90%. Кълбовидна форма на плода.Кълбовидна корона, средно-силно растящо. Праскова с изключително високи качества. Поради оцветяването, издръжливоста на транспорт и вкусовите качества на плода и времето на зреене доста ценен на пазара.


Сорт праскови - Роял Глори

Дата на зреене: 15-25 юни (точно преди сорт Ред хевен).Опрашители: Сортът е самофертилен. Силно плодовито дръвче.Цъфтеж-нормален.Плодът е голям с кълбовидна форма,напълно покрит с тъмно червено оцветяване,много примамлив.Месеста част е жълта,много плътна,с приятен вкус и аромат,много траен плод. Рано встъпва в плододаване,интензивно оцветяване (100 %) на плода дори и в вътрешната част на короната. Един от най-търсените сортове праскови на пазара.


Сорт праскови - Симфония

Дата на зреене: 5-10 август. Опрашители: Сортът е самофертилен. Плодът е голям с кълбовидна форма, напълно покрит с тъмно червено оцветяване, много примамлив. Месеста част е жълта, много плътна, с приятен вкус и аромат,много траен плод. Рано встъпва в плододаване, интензивно оцветяване (100 %).


Сорт праскови - О Хенри

Дата на зреене: 1-10 септември. (Зрее заедно със сорт Петричка)Опрашители: Сортът е самофертилен.Плодове: Средно едри до едри.Много добър по оцветяване и форма късно зреещ сорт. Издръжлив на транспорт.


Сорт праскови- Тардибеле Белетарде

Дата на зреене: 20-30 септември.(Зрее заедно със сорт Съмърсет) Опрашители: Сортът е самофертилен. Интензивно оцветяване на плода.Издръжлив на транспорт.Доста търсен на пазара.


Сорт Прасковa - Катерина

Узрява в началото на юли. Средно ранен цъфтеж. Ранно плододаване. Нов сорт праскова, създаден специално за компот и сладка. Сорта се характеризира със следните показатели. При термична обработка, плодовото месо, остава с перфектен жълт цвят. Структурата му не се разпада и не потъмнява. Изключителна трайност при съхранение в домашни условия. Може да се консумира директно от дървото в прясно състояние, но Катерина е създадена с една единствена цел, а тя е перфектната консервация на плода под формата на компот. От нито един трапезен сорт праскови, не може да се направи по вкусен компот или сладко, освен от специално разработените за целта сортове, като Катерина и др. Плодовото месо е с голяма плътност и твърдост, кожицата е дебела, плътта е нежна с почти липсващи влакна, това я отличава от трапезните сортове.


Сорт праскови - Редхейвън

Дата на зреене: 20-25 юли. Опрашители: Сортът е самофертилен. Плодове: Едри до много едри.Кожицата е жълта, покрита с размита червена покровна украса, средно овласена. Американски сорт. Един от най-разпостранените сортове унас и в чужбина. Дървото е умерено растящо с широкоразлята корона. Цъвтейът е средноран и изобилен, а цветовете - звънчевидни и сравнитолно едри. Устойчив е на зимни студове и сравнително добре понася понижението на температурата по време на цъфтеж. Костилката се отделя от месото. Плодовете понасят на манипулация и транспорт и са пригодени за консумация в прясно състояние, преработка в компот, нектар и за замзазяване.


Сорт праскови - Файет

Дата на зреене: 25-30 август. Опрашители: Сортът е самофертилен. Внесен от Калифорния и се размножава на мястото на сорта Хале. Дървото е средно до силнортастящо, Цветовете са розовидни. Родовитостта е много собра. Плодовете са едри до много едри, с кръгла, симетрична форма. Кажицата е с жълт основен цвят, а по-голямата част от повърхността е покрита с размита червенина, средно овласена. Месото е интензивно жълто, червено около костилката, плътно, сочно, с добър вкус. Костилката се отделя от месото.


Сорт праскови - Съмърсет

Дата на зреене: 25-30 септември. Опрашители: Сортът е самофертилен. Зрее около края на септември-началото на октомври.Плодовете са много едри- 160-180 грама. Плодовете узряват в края на септември и началото на октомври.Те са едри.Кожицата е покрита повече или по- малко с размит червен цвят, слабо овласена с фини власинки,не се отделя от плодовото месо. То е жълто,меко,влакнесто,кисело-сладко,с добър вкус. Костилката е средно едра,тъмна,отделя се от плодовото месо.


Сорт праскови - Сентри

Дърво: Умеренорастящо. Срок на зреене: 15 - 20 юлиТегло: 140 - 160 гр. Произход: Американски сортХарактеристика: Месото е жълто, леко зачервено около костилката, меко, топящо се, сладко с добър вкус, отделя се от костилката. Сортът е устойчив на заболявания, добре понася ниски зимни температури.Манипулация и транспорт: Пригодни за консумация в прясно състояние и преработка. Овощните дръвчета от този сорт са традиционни за разсадника.


Сорт праскови - Юлска Едра

Период на зреене: 10-15. Юли. Български сорт праскова получен чрез кръстосване на сортовете праскова Хале и праскова Мариголд. Плод - много едър 180-200гр. Кожица - средно мъхеста. Месо- жълто , умерено плътно, сочно, сладко. Костилка- отделяща се при добре узрели плодове. Цъфтежа е средно ранен. Родовитостта на дървото е много добра. Сравнително устойчив на зимни студове.


Сорт праскови - Сънкрест

Период на зреене: 15-20. Август - Сънкрест е американски сорт, създаден чрез кръстосване на сортовете Аламар и Голд Дъст. Плодът е много едър 190-200 гр. Кожица- интензивножълта, слабо овласена. Месото е плътно, сочно, сладко. Костилка- отделяща се от месото. Цъфтежа е средно ранен. Притежава много добра родовитост. Цветните пъпки са много устойчиви на сорт праскови- ниски зимни температури.


Сорт праскови - Глоухейвън

Зреене: 10 - 18 август.Дървото е умерено растящо, с широко отворена, кълбовидна корона, с много добра родовитост. Жлезите са бъбрековидни, а цветовете са звънчевидни. Сортът е средно устойчив на пролетни застудявания и устойчив на зимни студове. Цъфтежът е средно ранен. Беритбената зрялост настъпва около средата на август. Плодовете са едри с тегло около 170-190 г. , кълбовидни, симетрични. Кожицата е жълта, в по-голямата си част покрита с размит или на ивици и петна интензивно червен цвят, слабо овласена. Месото е златистожълто, слабо зачервено около костилката, сочно, сладко - добро на вкус. Костилката се отделя от месото.


Сорт праскови - Крестхейвън

Крестхейвън е селекциониран в САЩ. Узрява от 20 до 28 август. Плодовете му са едри, кълбовидни, леко несиметрични, жълти, покрити с червена окраска, нанесена размито или на ивици, на петна и точки. Плодовото месо е жълто, зачервено около костилката, умерено меко, сочно, приятно на вкус. Костилката е едра, отделяща се. Продукцията от Крестхейвън е подходяща и за преработка.


Сорт праскови- Елегант лейди

Дърво: Умеренорастящо.Цъфтеж: Средно ранен.Срок на зреене: 20 - 25 август.Тегло: 160 - 200 гр.Произход: Американски сортХарактеристика: Месото е жълто с червеникави нишки, плътно, сочно, сладко, със специфичен вкус.Манипулация и транспорт: Много добре понася манипулация и транспорт. Подходящи са за консумация в прясно състояние и преработка.


Сорт праскови - Феъртайм

Време на цъфтеж: много късен;Опрашители: самофертилен;Срок на зреене: 1 септември до 15 септември;Характеристика: Дърво с гъста корона, изправеноПлодове: Много едри плодове, жълт с яркочервен руж, балансиран аромат, безцветен.Плододаване: Родовитостта е много добра.


Сорт праскови - Ласкава

Отличителните белези на новия сорт са, че плодовете му са много едри – с приблизителен диаметър 77 милиметра и със средно тегло 230 грама. Месото им е ярко жълто, сочно и с балансиран сладко-кисел вкус. Освен това се отделя лесно от костилкатаТърговският вид на прасковите се допълва от характеристиките на обвивката й – карминово червена и умерено мъхеста.По-важното от земеделска гледна точка е, че сортът е устойчив на една от най-разпространените сред овощните култури болести – браншеста мара. Дървета "Ласкава" са отглеждани в колекционно насаждане, заедно с други сортове праскови, чувствителни към заболяването и създаващи общ инфекциозен риск. В резултат, при новите хибриди не са забелязани никакви симптоми на болестта.


Сорт праскови - Уфо

Прасковата Уфо е един нов сорт, който се отглежда в много страни от Европа. От няколко години вече се отглежда и в България. Така нареченивт сорт "поничка' е много атрактивен. Узрява около 27.06-10.07. Умерено растящо дърво, което понася много добре зимните студове и пролетните късни мразове. Плодовете са средно едри. Кожицата е наситено червена, леко овласена. Плодовото месо е бледожълто до жълто, сочно, много сладко, с приятен вкус и чудесен аромат. Изпозва се за прясна консумация, за нектари, за плодова ракия и др. Понася добре транспорт и манипулация.