ПРАСКОВИ (посадъчен материал)


Суит дрийм / Sweet Dream /

Прасковата сорт Суит Дрийм е произведен в САЩ. У нас е внесен преди повече от 50 години. Умерено растящо дърво, което узрява около 20-25 август. Плодовете са едри до много едри. Кожицата е средно дебела, наситено жълта, с размит над жълтото червен цвят, слабо овласена. Плодовото месо е златисто жълто, а около костилката червено, сладко, сочно, с лек кисел привкус, ароматно и добро на вкус. Костилката се отделя от месото. Може да се консумира в прясно състояние, да се консервира, да се преработва и за направата на нектари и плодова ракия. Дълготраен плод.

Хале

Период на зреене: 15-25 август. Умерено растящо дърво и кълбовидна корона. Цъфтежът е средно ранен, а цветовете се дребни, звънчевидни. Добре се опрашва от Елберта. Има много добра родовитост. Кожицата е дебела, жилава, лимоненожълта до жълта, покрита отчасти с яркочервена окраска и керемидовочервени петна, с дребен, фин, почти неличащ мъх. Месото е финозърнесто, около костолката червено, сладко, сочно, донякъде освежаващо, с много добро качество, отделящо се от костилката. Плодовете издържат добре на манипулация и транспорт. Много добри са както за директна консумация, така и за преработка.

Риш мей /Rich May/

Период на зреене: 10-15 юни . Опрашители: Симфония,Спринг Беле,Роял Глори. Дървото е силно и плодородно , с нормален до средно ранен цъфтеж. Плодовете са едри, плодовото месо е жълто , с много висока плътност,здраво закрепване за дървото. Много добро оцветяване-90% до 100% от плода. Изключително красива външност за времето на зреене,един от най-ранно зреещите сортове праскови. По вкусови качества превъзхожда другите праскови зреещи през месец май.

Мейкрест / May Crest /

Период на зреене: 15-20 юни. Опрашители: Ред Хейвън, Риш Мей, Спринг Беле; Създаден е в САЩ. У нас е внесен през 1981 г. Дървото е умеренорастящо. Цъфтежът е средно ранен, а цветовете са розовидни. Изисква прореждане на завръзите. Те са средно едри до едри. Кожицата е почти изцяло червено оцветена, слабо овласена, тънка, отделяща се от плодовото месо. То е жълто, сочно, умерено плътно, с много добри вкусови качества.

Спринг Беле / Spring Belle /

Период на зреене: 20-30 юни. Опрашители: Роял Глори, Симфония, Ред хейвън . Много добро оцветяване на плода -80-90%. Кълбовидна форма на плода.Кълбовидна корона, средно-силно растящо. Праскова с изключително високи качества. Поради оцветяването, издръжливоста на транспорт, вкусовите качества на плода и времето на зреене , е доста ценен на пазара.

Роял Глори / Royal Glory /

Период на зреене: 1 - 10 юли (точно преди сорт Редхейвен). Опрашители: Сортът е самофертилен. Силно плодовито дръвче. Цъфтеж-нормален. Устойчив към пролетни късни слани и ниски температури през зимата. Плодът е голям , с кълбовидна форма, напълно покрит с тъмно червено оцветяване,много примамлив. Месеста част е жълта,много плътна,с приятен вкус и аромат,много траен плод. Рано встъпва в плододаване,интензивно оцветяване (100 %) на плода дори и във вътрешната част на короната. Един от най-търсените сортове праскови на пазара.

Симфония / Symphonie /

Период на зреене: 5-10 август. Опрашители: Сортът е самофертилен. Плодът е голям , с кълбовидна форма, напълно покрит с тъмно червено оцветяване, много примамлив. Месеста част е жълта, много плътна, с приятен вкус и аромат,много траен плод. Рано встъпва в плододаване, интензивно оцветяване (100 %). Лесно транспортиране и манипулация.

О `Хенри / O `Hanry /

Период на зреене: 1-10 септември. (Зрее заедно със сорт Петричка . )Опрашители: Сортът е самофертилен. Плодове: Средно едри до едри. Месото е плътно, много вкусно и ароматно, лесно се отделя от костилката. Много добър по оцветяване и форма. Издръжлив на транспорт.

Тардибеле Белетарде

Период на зреене: 20-30 септември.(Зрее заедно със сорт Съмърсет) Опрашители: Сортът е самофертилен. Интензивно оцветяване на плода - кожата е наситено червена. Плодовото месо е жълтеникаво, сладко и много ароматно, отделя се от костилката . Подходящ сорт както за директна консумация, така и за манипулация. Издръжлив на транспорт.Доста търсен на пазара.

Катерина

Узрява около 15-20 юли. Средно ранен цъфтеж. Ранно плододаване. Нов сорт праскова, създаден специално за компот и сладка. Сорта се характеризира със следните показатели. При термична обработка, плодовото месо, остава с перфектен жълт цвят. Структурата му не се разпада и не потъмнява. Изключителна трайност при съхранение в домашни условия. Може да се консумира директно от дървото в прясно състояние, но Катерина е създадена с една единствена цел, а тя е перфектната консервация на плода под формата на компот. От нито един трапезен сорт праскови, не може да се направи по вкусен компот или сладко, освен от специално разработените за целта сортове, като Катерина и др. Плодовото месо е с голяма плътност и твърдост, кожицата е дебела, плътта е нежна с почти липсващи влакна, това я отличава от трапезните сортове.

Редхейвън

Редхейвън е е един от най-разпространените сортове праскови. Дата на зреене: 20-25 юли. Опрашители: Сортът е самофертилен. Плодове: Едри до много едри.Кожицата е жълта, покрита с размита червена покривна украса, средно овласена. Американски сорт. Един от най-разпостранените сортове у нас и в чужбина. Дървото е умерено растящо , с широко разлята корона. Цъфтежът е средноран и изобилен, а цветовете - звънчевидни и сравнително едри. Устойчив е на зимни студове и сравнително добре понася понижението на температурата по време на цъфтеж. Костилката се отделя от месото. Плодовете понасят на манипулация и транспорт и са пригодени за консумация в прясно състояние, преработка в компот, нектар и за замразяване.

Файет / Fayette /

Дата на зреене: 25-30 август. Опрашители: Сортът е самофертилен. Внесен от Калифорния и се размножава на мястото на сорта Хале. Дървото е средно до силнортастящо, Цветовете са розовидни. Родовитостта е много добра. Плодовете са едри до много едри, с кръгла, симетрична форма. Кожицата е с жълт основен цвят, а по-голямата част от повърхността е покрита с размита червенина, средно овласена. Месото е интензивно жълто, червено около костилката, плътно, сочно, с добър вкус. Костилката се отделя от месото.

Съмърсет

Дата на зреене: 25-30 септември. Опрашители: Сортът е самофертилен. Зрее около края на септември-началото на октомври.Плодовете са много едри- 160-180 грама. Плодовете са едри ,узряват в края на септември и началото на октомври. Кожицата е покрита повече или по- малко с размит червен цвят, слабо овласена с фини власинки,не се отделя от плодовото месо. То е жълто,меко,влакнесто,кисело-сладко,с добър вкус. Костилката е средно едра,тъмна,отделя се от плодовото месо.

Андрос /Andros/

Период на зреене : ≈ 15 – 25. 08 Самофертилен сорт праскова ; Плодовете са средно големи ; Месото е жълто, твърдо, много вкусно ; Костилката не се отделя от месото. Сорт праскова, който може да се консумира директно в прясно състояние, но и перфектен за компот и сладко.

Роза Дел Уест /Rosa Del West/

Период на зреене : ≈ 25. 07 – 01. 08 Роза Дел Уест е италиански сорт праскова ; Цъфти в средата на сезона ; изключително висока продуктивност ; Плодовете са големи, кръгли, с тънка линия в средата; средната големина на плода е около 190гр. ; Кожата е оцветена приятно в бяло-розово в по –голямата си част и около 30% е покрита в светлочервен цвят ; Месото е бяло, с червеникаво около костилката, много ароматно и вкусно.

Сънкрест / Sun Crest /

Период на зреене: 15-20. Август - Сънкрест е американски сорт, създаден чрез кръстосване на сортовете Аламар и Голд Дъст. Плодът е много едър 190-200 гр. Кожица- интензивножълта, слабо овласена. Месото е плътно, сочно, сладко. Костилка- отделяща се от месото. Цъфтежа е средно ранен. Притежава много добра родовитост. Цветните пъпки са много устойчиви на ниски зимни температури.

Глоухейвън

Период na зреене: 10 - 18 август.Дървото е умерено растящо, с широко отворена, кълбовидна корона, с много добра родовитост. Жлезите са бъбрековидни, а цветовете са звънчевидни. Сортът е средно устойчив на пролетни застудявания и устойчив на зимни студове. Цъфтежът е средно ранен. Беритбената зрялост настъпва около средата на август. Плодовете са едри с тегло около 170-190 г. , кълбовидни, симетрични. Кожицата е жълта, в по-голямата си част покрита с размит или на ивици и петна интензивно червен цвят, слабо овласена. Месото е златистожълто, слабо зачервено около костилката, сочно, сладко - добро на вкус. Костилката се отделя от месото.

Крестхейвън

Крестхейвън е селекциониран в САЩ. Узрява от 20 до 28 август. Плодовете му са едри, кълбовидни, леко несиметрични, жълти, покрити с червена окраска, нанесена размито или на ивици, на петна и точки. Плодовото месо е жълто, зачервено около костилката, умерено меко, сочно, приятно на вкус. Костилката е едра, отделяща се. Продукцията от Крестхейвън е подходяща и за преработка.

Елегант лейди

Дърво: Умеренорастящо. Цъфтеж: Средно ранен. Период на зреене: 20 - 25 август. Тегло: 160 - 200 гр. Произход: Американски сорт. Устойчив сорт към ниски температури и късни пролетни слани. Характеристика: Месото е жълто с червеникави нишки, плътно, сочно, сладко, със специфичен вкус. Издържливи на манипулация и транспорт. Подходящи са за консумация в прясно състояние и преработка.

Сорт праскови - Феъртайм

Време на цъфтеж: много късен;Опрашители: самофертилен;Срок на зреене: 1 септември до 15 септември;Характеристика: Дърво с гъста корона, изправеноПлодове: Много едри плодове, жълт с яркочервен руж, балансиран аромат, безцветен.Плододаване: Родовитостта е много добра.

Спринг Крест /SPRING CREST/

Период на зреене : ≈ 15 – 20. 06 ; Ранен сорт праскова ; Кръгла форма; Средно големи плодове ; Кожицата е жълто-червена , като червеният цвят е около 60 % , слабо овласена, месото е сочно, с отлични вкусови качества. Костилката се отделя от месото ; Самофертилен сорт

Манон /MANON/

Период на зреене : ≈ 20 – 25 .06 ; Средно големи плодове; кръгла форма; Кожата е с уникален розово-червен цвят ; Месото е бяло, твърдо,с ниско киселинен вкус, много ароматно ; Дървото е умерено растящо, с висока продуктивност ; Устойчив на бактериално струпясване сорт.

Мария Бианка /Maria Bianka /

Период на зреене : ≈ 15 – 25. 07 Сортът е създаден от кръстоска през 1975г. ; Самофертилен сорт праскова, няма нужда от опрашител ; Изключително висок добив ; Плодовете са средни до големи, месото е твърдо, много сочно и сладко, много ароматнo.

Сорт праскови - Уфо

Прасковата Уфо е един нов сорт, който се отглежда в много страни от Европа. От няколко години вече се отглежда и в България. Така нареченивт сорт "поничка' е много атрактивен. Узрява около 27.06-10.07. Умерено растящо дърво, което понася много добре зимните студове и пролетните късни мразове. Плодовете са средно едри. Кожицата е наситено червена, леко овласена. Плодовото месо е бледожълто до жълто, сочно, много сладко, с приятен вкус и чудесен аромат. Изпозва се за прясна консумация, за нектари, за плодова ракия и др. Понася добре транспорт и манипулация.

Август Лейди /August Lady/

Период на зреене : ≈ 25 – 30. 08 ; Самофертилен сорт ; Нов сорт, прилича на сорта праскова Summer Lady ; Август Лейди е голяма, твърда,леко плоска, изключително ароматна праскова с наситен червен цвят и невероятен вкус ; Много висока продуктивност.

Евъртс /Everts/

Период на зреене : ≈ 10 – 15. 09 ; Самофертилен сорт праскова ; Евъртс е сорт праскова , който е идеален за консервиране ; Евъртс е сорт, създаден през 1962г. в Калифорнийски университет, Калифорния ; Плодовете са средни до едри, кожата е жълта с лека червена окраса ; Месото е жълто, изключително ароматно и сладко , като запазва своите качества при обработка ; Сортът се употребява за направата на сладка, компоти, сокове.